Terapi og psykologbistand til pårørende

To kvinder sidder overfor hinanden i sofa til terapi
To kvinder sidder overfor hinanden i sofa til terapi

Konsekvenserne af sygdom eller alvorlig hændelse i en familie rammer ikke kun den syge, men ofte alle familiens medlemmer i forskellig grad.

Det liv og den eksistens man kender trues, hvilket også gør sig gældende for de pårørende.
At være pårørende kan være svært. Man kan være i tvivl om, hvordan man hjælper bedst muligt, og man kan hurtigt føle sig magteløs.
Der opstår overvældende følelser og praktiske gøremål, som kan virke uoverskuelige. Dét, man før tog for givet, ændrer pludselig form og man skal derfor til at finde sit fodfæste i en ny identitet.

At være pårørende kan have store konsekvenser for ens liv, bekymringer, magtesløshed, tanker, følelser er en naturlig konsekvens af at være involveret i en andens liv. Som pårørende er man ofte god til at tage sig af andre, men kan måske ikke altid overskue samtidigt at tage vare på sig selv.

Det kan være meget psykisk belastende at være pårørende, derfor er det væsentligt at du giver dig lov til at fokuserer på dig selv, det kan derfor give rigtig god mening at kontakte en psykolog med henblik på planlægge en eventuel pårørendesamtale.
Fra min praktiske erfaring som psykolog ved Odense Universitetshospital har det været en af mine hovedopgaver at yde professionel psykologbistand til pårørende til de indlagte patienter.

Et terapiforløb kan fokusere på din frygt for det videre liv, hvordan du fremadrettet skal kunne tilgodese og prioritere den der trænger til din hjælp, og de mange andre udfordringer du oplever som pårørende.

Foruden individuelle pårørendesamtaler kan jeg også tilbyde familiesamtaler.